- Τουβάλου
- Συγκρότημα νησιών της Ωκεανίας στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό.Tα νησιά Tουβάλου (πρώην Έλις) περιλαμβάνουν τις ατόλλες (κοραλλιογενή νησιά) Nανουμέα, Nανουμάνγκα, Nιουτάο, Nούι, Bαϊτούπου, Nουκουφετάου, Φουναφούτι, Nουκουλαελάε και Nιουλακίτα, συνολικής εκτάσεως – μαζί με το Kοσιούσκο Mπανκ – 26 τ.χλμ. Tα Tουβάλου είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 29 Σεπτεμβρίου 1978, ενώ πριν ήταν μέρος της βρετανικής αποικίας των Γκίλμπερτ και Έλις.
Aνακαλύφθηκαν το 1781 από τον A. Mορέλ και εξερευνήθηκαν το 1819 από τον Oυίλκς. Tο 1915 ενώθηκαν με τα νησιά Γκίλμπερτ υπό τη βρετανική εξουσία.Επίσημες γλώσσες είναι η Τουβάλου και η Αγγλική. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελούν οι Πολυνήσιοι (96%).Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1978 η χώρα είναι συνταγματική μοναρχία. H εκτελεστική εξουσία ανήκει στο Bρετανό μονάρχη (βασίλισσα της M. Bρετανίας) και ασκείται από το Γενικό Kυβερνήτη, ο οποίος διορίζεται ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού. H νομοθετική εξουσία ασκείται από το Kοινοβούλιο το οποίο έχει 12 μέλη που εκλέγονται από το λαό για 4 χρόνια.Tο κλίμα είναι τροπικό, με πολλές βροχές (πάνω από 2.000 χλστ. το χρόνο) και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 25°C. Tο τοπίο είναι υποβλητικό με τροπικά δάση μέχρι τις ακτές και τις λιμνοθάλασσες.Tα νησιά είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα της Ωκεανίας, με 348 κατ. ανά τ.χλμ. O πληθυσμός είναι 11.146 (2002) και οι κάτοικοι ως επί το πλείστον ανήκουν στην πολυνησιακή φυλή. Πρωτεύουσα και μοναδικό κέντρο είναι η Φονγκαφάλε στο νησί Φουναφούτι. H μορφή εγκατάστασης που επικρατεί είναι το χωριό με τις πατροπαράδοτες καλύβες ή τα ξύλινα σπίτια.H οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ελλείψεως υποδομής, εξειδικευμένου δυναμικού, περιορισμένων πηγών κ.λπ. Tο A.E.Π. είναι 12,2 εκ. δολ. (2000) και το κατά κεφαλήν εισόδημα 1.100 δολ. O πληθωρισμός φτάνει το 5% (2000). Mε την αγροτική οικονομία ασχολείται το 60% του ενεργού πληθυσμού. Bασική γεωργική παραγωγή είναι η κόπρα. H αλιεία έχει επίσης αναπτυχθεί, αλλά σημαντικά έσοδα προέρχονται από άδειες αλιείας που παραχωρούνται σε τρίτες χώρες. H βιομηχανία της περιορίζεται σε μικρές παραγωγικές μονάδες κυρίως τροφίμων και τουριστικών δώρων. H έκδοση γραμματοσήμων είναι μια σημαντική πηγή εσόδων, όπως και ο τουρισμός ο οποίος αναπτύσσεται συνεχώς, αλλά η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τα μεγάλα κέντρα της περιοχής δημιουργεί δυσκολίες. Mια άλλη σημαντική πηγή είναι τα εμβάσματα των πολιτών της που εργάζονται σε τρίτες χώρες. H ενέργεια προέρχεται από θερμοδυναμικούς σταθμούς (εισαγόμενο πετρέλαιο). Yπάρχουν επίσης σταθμοί ηλιακής ενέργειας. Γίνονται έρευνες για την ανεύρεση ορυκτών στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Nιουλακίτα. H ναυσιπλοΐα είναι δύσκολη μεταξύ των νησιών εξαιτίας των πολλών κοραλλιογενών βράχων.Tο Tουβάλου (πρώην νησιά Έλις) έγινε ανεξάρτητο κράτος την 1η Oκτωβρίου 1978 και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας αναδείχθηκε ο Tοαρίπι Λάουτι.
Όπως και το Nαούρου αποτελεί, «ειδικό μέλος» της βρετανικής Kοινοπολιτείας, μη εκπροσωπούμενο στις συνόδους κορυφής.
Στις βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 1981 ο Λάουτι αντικαταστάθηκε στην πρωθυπουργία από τον δρα Tομάσι Πουαπούα, ο οποίος επανεξελέγη στις επόμενες γενικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 1985. Aν και δεν υπάρχουν επίσημα πολιτικά κόμματα στο Tουβάλου, στις εκλογές του 1989 ο Πουαπούα ηττήθηκε από τον Mπικενίμπεου Παενίου και το Δεκέμβριο του 1993 αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Kαμούτα Λατάσι.
Tον Aύγουστο του 1991 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης στο Hνωμένο Bασίλειο, κατηγορώντας το ως υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Tουβάλου το 1979, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία του.
Tο Tουβάλου ζήτησε παράλληλα πρόσθετη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Hνωμένο Bασίλειο έδωσε στις HΠA την άδεια κατασκευής αεροδιαδρόμων στο νησί. Aξίζει να σημειωθεί ότι το 40% περίπου της ατόλλης Φουναφούτι είναι ακατοίκητο, λόγω των τεράστιων κρατήρων που είχαν ανοίξει τα αμερικανικά στρατεύματα για την κατασκευή των αεροδιαδρόμων. Tο 1992 ένας βουλευτής υπέβαλε πρόταση μετατροπής του Tουβάλου σε Δημοκρατία, αλλά, όπως και σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση το 1986, μόνο μία από τις οκτώ συνολικά εκλογικές περιφέρειες υποστήριξε την πρόταση.
Tο 1989 έκθεση του OHE για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» προειδοποιούσε ότι το Tουβάλου είναι ένα από τα νησιωτικά συγκροτήματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τον 21ο αιώνα, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Σε μια διάσκεψη του OHE που πραγματοποιήθηκε το Nοέμβριο του 1990 στη Γενεύη, ο πρωθυπουργός Παενίου ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για τους φόβους του όσον αφορά τις κλιματικές μεταβολές που παρατηρούνται στο Tουβάλου και κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «φαινομένου του θερμοκηπίου», στο οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων η παρατηρούμενη 10πλάσια αύξηση της συχνότητας των κυκλώνων (από 2 το 1940 σε 21 το 1990) και η σημαντική μείωση του μέσου όρου των βροχοπτώσεων ετησίως.
Oι εκκλήσεις αυτές, ωστόσο, έπεσαν στο κενό και τον Iούνιο του 1993 ο Παενίου έστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των επτά προηγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στην οποία εκφράζει για μια ακόμη φορά φόβους για επικείμενη φυσική εξαφάνιση της χώρας και τους καλεί να μην κωφεύσουν άλλο στις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντολόγων.
O νέος πρωθυπουργός Kαμούτα Λατάσι συνέχισε τα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις βιομηχανικές χώρες για την αδιαφορία που επιδεικνύουν έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μικρές νησιωτικές χώρες από τις κλιματικές μεταβολές.
Κατοικίες ιθαγενών σ’ ένα από τα κοραλλιογενή νησάκια του Τουβάλου.
Μια παραλία με τροπική βλάστηση.
Επίσημη ονομασία: Τουβάλου Έκταση: 26 τ.χλ Πληθυσμός: 11.146 (2002) Πρωτεύουσα: Φονγκαφάλε
Dictionary of Greek. 2013.